AFIB-CTFC visita diverses empreses de Madrid i Castella i LleóAFIB-CTFC visita diversas empresas de Madrid y Castilla y León

En el marc del projecte Biomass Trade Centre II -per tal de preparar un viatge de estudi a instal·lacions de bioenergia-, Ignacio López i Judit Rodríguez de l’Àrea d’Aprofitaments Fusters i Biomassa del CTFC han realitzat diverses visites entre Madrid i Valladolid els dies 16, 18 i 19 de juliol 2013. S’han realitzat visites a ASEMFO, el centre de producció i logística de biomassa de Lozoyuela-Cebarmadrid, la xarxa de calor de l’Ajuntament de Cuéllar, AVEBIOM, instal·lacions de venda de calor de Foresa, i la planta de tauler de Tafisa-Valladolid.

La visita a ASEMFO va comptar amb la presència de Enrique Enciso i Arancha López de Sancho. ASEMFO va ser el promotor del centre de producció i logística de biomassa de Lozoyuela gràcies a un projecte del MAGRAMA (Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino). Durant la reunió es va explicar la gestació i desenvolupament de iniciativa de Lozoyuela i es varen comentar projectes en marxa i possibles col·laboracions futures.
.
.A Lozoyuela, el Sr. José Luís Cerezo de Cebarmadrid va mostrar les instal·lacions de producció i logística de biomassa forestal de què disposen per al processat d’unes 3.000 tones anuals. S’inclou un ampli pati de fusta, bàscula, magatzems i equips per al garbellat de l’estella. En aquest centre es comercialitzen actualment unes 1.000 tones/any d’estella forestal de diferents qualitats i en diferents formats -a dojo i en “big bag”- així com pèl·let ensacat.

El dia 18 de juliol, el Sr. Luis Senovilla -regidor de patrimoni i esports de l’Ajuntament de Cuéllar- va mostrar la instal·lació de producció de calor de Cuéllar. Aquesta planta funciona des del 1998 i consumeix entre 3.000 i 4.000 tones d’estella anualment. En aquests moments, les possibles millores que es plantegen són relatives a eficiència i estalvi.

Divendres 19 de juliol es va visitar la seu d’AVEBIOM a Valladolid. La visita va permetre conèixer les instal·lacions d’AVEBIOM, així com comentar les respectives activitats per tal de prospectar futures col·laboracions. El CTFC i AVEBIOM ja col·laboren en aquests moments en el projecte Biomass Trade Centre II. A més a més, Pablo Rodero i Alicia Mira varen participar en algunes de les visites que va realitzar el CTFC a Valladolid.

L’Ignacio Macicior –Gerent de Foresa– va acompanyar la visita del CTFC i AVEBIOM a diverses instal·lacions de venda de calor amb estella forestal o pèl·let en què participa Foresa. S’inclouen el Col·legi San José, una comunitat de veïns i les obres de la xarxa de calor del complex Zamadueñas.

Finalment, Domingo Rodríguez –Director Forestal- va mostrar la planta de Tafisa a Valladolid. Aquesta instal·lació té una línia de producció de tauler de partícules i pertany al grup Sonae, essent la seva principal primera matèria les coníferes. Per mitjà d’una caldera de biomassa es subministra calor a diferents parts del procés productiu (desfibrat, premsat, assecat, etc.). A més a més, disposa d’una instal·lació de generació d’energia elèctrica de 2MW, actualment aturada degut a la manca de rendibilitat d’aquesta activitat.

En el marco del proyecto Biomass Trade Centre II –y a fin de preparar un viaje de estudio a instalaciones de bioenergía-, Ignacio López y Judit Rodríguez del Área de Aprovechamientos Madereros y Biomasa del CTFC han realizado diversas visitas entre Madrid y Valladolid los días 16, 18 y 19 de julio de 2013. Se han realizado visitas a ASEMFO, el centro de producción y logística de biomasa de Lozoyuela-Cebarmadrid, la red de calor del Ayuntamiento de Cuéllar, AVEBIOM, instalaciones de venta de calor de Foresa, y la planta de tablero de Tafisa-Valladolid.

La visita a ASEMFO contó con la presencia de Enrique Enciso y Arancha López de Sancho. ASEMFO fue promotor del centro de producción y logística de biomasa de Lozoyuela gracias a un proyecto del MAGRAMA (Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino). Durante la reunión se explicó la gestación y desarrollo de la iniciativa de Lozoyuela, y se comentaron proyectos en marcha y posibles colaboraciones futuras.

.
.En Lozoyuela, el Sr. José Luís Cerezo de Cebarmadrid mostró las instalaciones de producción y logística de biomasa forestal de que disponen para el procesado de unas 3.000 toneladas anuales. Se incluye un amplio patio de madera, báscula, almacenes y equipos de tamizado de la astilla. En este se comercializan actualmente unas 1.000 toneladas/año de astilla forestal de diferentes calidades y en diferentes formatos –a granel i en “big-bag”- así como pellet ensacado.

El día 18 de julio, El Sr. Luís Senovilla –regidor de patrimonio y deportes del Ayuntamiento de Cuéllar- mostró la instalación de producción de calor de Cuéllar. Esta planta funciona desde 1998 y consume entre 3.000 y 4.000 toneladas de astilla anualmente. En estos momentos, las posibles mejoras que se plantean son relativas a la eficiencia y ahorro.

El viernes 19 de julio se visitó la sede de AVEBIOM en Valladolid. La visita permitió al CTFC conocer las instalaciones de AVEBIOM, así como comentar las respectivas actividades para prospectar colaboraciones futuras. El CTFC y AVEBIOM ya colaboren en estos momentos en el proyecto Biomass Trade Centre II. Además, Pablo Rodero y Alicia Mira participaron en algunas de las visitas que realizó el CTFC en Valladolid.

Ignacio Macicior –Gerente de Foresa– acompañó la visita del CTFC y AVEBIOM a diversas instalaciones de venta de calor con astilla forestal o pellet en que participa Foresa. Se incluyen en ellas el colegio San José, una comunidad de vecinos y las obras de la red de calor del complejo Zamadueñas.

Finalmente, Domingo Rodríguez –Director Forestal- mostró la planta de Tafisa en Valladolid. Esta instalación tiene una línea de producción de tablero de partículas y pertenece al grupo Sonae, siendo su principal materia prima las coníferas. Por medio de una caldera de biomasa se subministra calor en diferentes partes del proceso productivo (desfibrado, prensado, secado, etc.). Además, dispone de una instalación de generación de energía eléctrica  de 2 MW, actualmente parada debido a la falta de rentabilidad de esta actividad.