Es presenta la iniciativa INNObiomassa al Solsonès – abril 2011

Ahir a la tarda es va presentar al CTFC les línies de treball que es duran a terme a la comarca del Solsonès en el marc del projecte INNObiomassa. El gerent del CTFC, Oscar Montserrat, i el vicepresident del Consell Comarcal del Solsonès, Albert Muntada, han donat la benvinguda als gairebé cinquanta assistents a la presentació.

L’objectiu de la presentació era donar a conèixer de manera general totes les accions del projecte INNObiomassa adreçades a empreses i entitats, i a convidar els ajuntaments a analitzar la situació actual dels seus municipis pel que fa a sistemes de climatització i les possibilitats de canvi tecnològic per a la introducció de biomassa.

Entre les accions que es faran, hi haurà accions de formació (per a formadors en biomassa forestal, que començarà el 6 de maig a Solsona, per a instal·ladors, etc.), accions de divulgació i comunicació, diagnosis municipals a les comarques pilot escollides, etc. A més, el projecte vol contribuir a crear ocupació i a valorar i a gestionar millor els boscos.

S’ha destacat que el potencial del Solsonès en temes de biomassa pot arribar a ser molt important, ja que gairebé un 75% de la superfície comarcal és forestal.

L’aprofitament energètic de la biomassa ajuda a Catalunya a evolucionar cap a un model de sostenibilitat energètica de futur i a crear llocs de treball nous. INNObiomassa vol donar a conèixer la biomassa com l’energia neta que és, però també vol establir un full de ruta per a l’aprofitament de la biomassa comarcal i al mateix temps convertir-se un una eina d’inspiració per a emprenedors al món rural i per a la dinamització de l’activitat silvícola.

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), la Federació d’Empresaris Instal·ladors de Catalunya (FERCA) i Qnorm, amb el suport del SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors, regulat per l’Ordre TRE/293/2010, han posat en marxa aquesta iniciativa amb l’objectiu de promoure la implantació de la biomassa forestal i analitzar la seva viabilitat com a energia alternativa a les energies convencionals.