Inaugurada la planta hibridada de Termosolar BorgesInagurada la planta híbrida de Termosolar Borges

La planta Termosolar Borges de les Borges Blanques (Lleida), la primera instal·lació a tot el món que combina energia termosolar i biomassa, ha estat inaugurada oficialment.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat la planta Termosolar Borges, la primera instal·lació a tot el món que combina la tecnologia solar termoelèctrica amb una unitat de biomassa, la qual cosa li permet seguir produint energia durant la nit en tots els dies de l’any.

Amb una inversió de més de 153 milions d’euros, i promoguda per Abantia, Comsa Emte i l’Institut Català d’Energia (ICAEN), la planta té una capacitat de 22,5 MW elèctrics. Subministra l’equivalent d’energia elèctrica necessària per 27.000 llars i suposa un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de Carboni (CO2).

Durant els mesos de construcció s’han creat més de 350 llocs de treball, que s’han convertit en 30 llocs de treball directes en el període d’explotació, la qual cosa ha suposat un impuls a l’economia de la comarca.

El consum estimat de biomassa és d’unes 85.000 tones de fusta anuals, provinents de treballs forestals en boscos de Catalunya, restes agrícoles i cultius energètics. El pati de fusta de la planta permet l’emmagatzematge de la biomassa ja sigui en forma d’estella o fusta en roll, que serà processada en el moment de la seva utilització.

Pati de fusta

Autor foto: CTFC

La inauguració de la planta ha anat a càrrec del president de la Termosolar Borges, Joan Gunmà; de l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i del president Artur Mas. També hi ha assistit el president d’Abantia, Francesc Boada; el vicepresident de Comsa Emte, Carles Sumarroca; la directora de l’ICAEN, Maite Masià; el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Denis Boglio, entre d’altres.

Durant la visita a la planta s’ha reivindicat un marc regulatori estable per la generació d’energia que permeti apostar per les energies renovables com la termosolar i biomassa amb nous projectes i alhora rendibilitzar els que ja s’han portat a terme.