Jornada sobre bioenergia forestal a la Val d’Aran

El passat 29 de juny, va tenir lloc a Vielha una jornada sobre bioenergia forestal i l’aprofitament de la biomassa, organitzada conjuntament pel Conselh Generau d’Aran i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, en el marc del projecte Biomass Trade Centre II.

Jornada Bioenergia Val d'AranLa jornada va ser presidida pel sindic d’Aran, Carlos Barrera, acompanyat del conselhèr d’Agricultura, Ramaderia e Medi Naturau del Conselh Generau d’Aran, José Enrique Arró. Durant la presentació, Barrera, va explicar que l’interès per l’aprofitament de la bioenergia forestal a la Val d’Aran ja vé de lluny, ja que l’any 1992 l’empresa ENDESA, ja va elaborar un estudi sobre aspectes relacionats amb la biomassa a la Val d’Aran.

Durant la jornada es van presentar diferents projectes, entre els quals, Biomassa 2009, presentat per Gemma Arjó, Tècnica de Medi Naturau del C.G.A., centrat en els procediments operatius i l’identificació de mitjans per buscar l’opció econòmicament més viable dins els preus de mercat per la venda de l’estella; i el projecte Woode 3, presentat per Carlos Baraza, de Sodemasa, que va presentar les eines pel càlcul d’emissions, de consulta de dades i el web del projecte, http://woode3.eu/es.

Durant la jornada Denis Boglio, director de Projectes Estratègics del CTFC, va presentar el Pla de foment de la biomassa forestal per a ús tèrmic a Catalunya, que preten promoure 150 instal·lacions de calderes i petites xarxes de calor, vinculat a l’ELFOCAT (Associació d’Entitats Locals de Propietaris Forestals de Catalunya), a la qual hi pertanyen els ajuntaments de Vielha e Mijaran i Bossòst.

La part més tècnica de la jornada va ser explicada per dues enginyeres del CTFC: la Mireia Codina va parlar dels estàndars de qualitat dels biocombustibles llenyosos, i la Judit Rodríguez va explicar què són els centres de comercialització, venda de calor i models de negoci.

La jornada, que va aixecar un gran interès entre els nombrosos assistents, anava adreçada a gestors forestal i propietaris, cooperatives i agricultors, així com empreses de treballs forestals, de la fusta, instal·ladors, consumidors de calor i públic en general, amb l’objectiu de promoure les aplicacions energètiques de la biomassa forestal tant en l’àmbit forestal com empresarial. Institucions com l’ajuntament de Vielha e Mijaran per adaptar-lo a la gestió del Palai de Gèu, i empresaris de la Val d’Aran, es van mostrar interessats en seva aplicació.

La jornada va incloure també una taula rodona sobre les possibilitats de la biomassa i una demostració pràctica al pàrking dels militars de Vielha. Val d’Aran, es van mostrar interessats en seva aplicació.