Manuel Campos, director general de Medi Ambient de la Regió de Múrcia, va confirmar dijous passat l’aposta d’aquesta Comunitat Autònoma per l’aprofitament energètic de la biomassa forestal davant l’Associació Regional de Gestors de Biomassa. Ho fa amb la mirada posada en un projecte europeu que lidera Múrcia (Proforbiomed), sobre el qual confirma la seva aliança amb dues iniciatives de l’arc mediterrani (Marie i Elih Med) centrades en impulsar i millorar l’eficiència energètica en edificis amb la biomassa com referent principal.
El projecte Marie, acrònim de Mediterranean Building Rethinking for Energy Efficiency Improvement, té com a principal objectiu establir les bases tècniques, econòmiques i socials per a la renovació energètica a gran escala de l’actual parc d’edificis de la Mediterrània. Per la seva banda, Elih Med (Energy Efficiency of Low Income Housing in the Mediterranean) pretén avançar en matèria d’eficiència energètica en la rehabilitació d’edificis destinats a habitatge social. Tots dos estan aprovats dins del Programa de Cooperació Territorial a la Mediterrània (MED) de la Unió Europea. Com Proforbiomed, que des de l’àmbit de l’aprofitament energètic de la biomassa forestal residual s’ha aliat als primers per potenciar l’eficiència energètica en edificis.
A finals de l’any passat, els socis dels tres projectes estratègics cofinançats pel programa MED varen signar a Brussel·les un acord que “permetrà a la UE afrontar la dependència de les importacions d’energia i l’escassetat de recursos energètics, a més de seguir fomentant la protecció del medi ambient i la sostenibilitat de l’entorn”, segons la nota difosa pel Govern de la Regió de Múrcia, soci principal de Proforbiomed. L’acord fusiona l’actuació dels tres projectes amb la intenció d’impulsar l’eficiència energètica per compensar aquesta dependència exterior de combustibles contaminants a través del foment de l’ús de la biomassa forestal.
Reconversió d’empreses murcianes gràcies a la biomassa forestal
Llavors es va destacar la visió conjunta europea de donar suport a l’eficiència energètica a la Mediterrània per part de les seixanta entitats que participen en els tres projectes. El dijous de la setmana passada, Manuel Campos, director general de Medi Ambient de la Regió de Múrcia, es va reunir amb Pedro López, president de l’Associació Regional de Gestors de Biomassa, i tots dos van coincidir en l’important paper de Proforbiomed per potenciar l’aprofitament sostenible de la biomassa dels boscos de la regió per a la creació d’una cadena energètica neta i eficient, un actiu que “obre un ampli catàleg d’oportunitats econòmiques, ambientals i sociolaborals” per a la Comunitat Autònoma, segons fonts de la Conselleria de Presidència.
Campos ha indicat que “l’aprofitament de la biomassa amb finalitats energètiques s’ha convertit en una possible sortida per a moltes empreses murcianes que s’estan reconvertint aprofitant les possibilitats que ofereixen els residus forestals”. Va afegir que “cada vegada són més les empreses murcianes que, en aquests temps de dificultat econòmica, es dediquen a l’extracció i subministrament de biomassa amb finalitats energètiques”, a causa de l’increment constant del preu dels combustibles fòssils com el gasoil i el gas, i a altres factors.
En unes primeres estimacions realitzades dins Proforbiomed , es va establir que la Regió de Múrcia produeix anualment 540.000 tones de biomassa a l’any procedents de la poda agrícola i forestal, i que el seu poder energètic equival a 180.000 tones de petroli, una quantitat que supera amb escreix les estimacions prèvies, que la Conselleria de Presidència va xifrar inicialment en unes 90.000 tones.
Més informació sobre Proforbiomed
Enllaç a notícia original – Energías Renovables