Representants de la construcció amb fusta debaten el futur del sector – octubre 2010

A la trobada, que va tenir lloc al CTFC, va ser liderada per l’INCAFUST i recolzada per la Cambra de Comerç de LLeida, es va constatar la capacitat del sector com un possible pol d’innovació.


Aquest dijous, 21 d’octubre, s’ha fet al CTFC una reunió de treball en el marc del projecte RoK-FOR en la qual diferents actors del sector de la construcció amb fusta han debatut sobre les capacitats de la indústria catalana de la fusta i el sector forestal per a consolidar aquest mercat amb recerca i innovació. Del resultat del debat es podran establir les línies de recerca prioritàries a Catalunya i incloure-les dins una Agenda de Recerca que ha de servir al sector per a demanar millores en diferents àmbits de manera consensuada. A més, es va remarcar que una gestió forestal sostenible és compatible amb una major mobilització de fusta, fet que no només permetrà edificar i rehabilitar de manera sostenible, sinó que deixarà més valor afegit al territori.

El projecte RoK-FOR està finançat per fons de recerca de la UE i té la vocació de convertir-se en una plataforma de treball en xarxa i cooperació entre cinc clústers forestals regionals europeus. Aquests clústers cobreixen els nínxols de mercat d’uns productes provinents de la gestió forestal sostenible que es volen potenciar des de la UE a través de la Lead Market Initiative: la bioenergia, els bioproductes i la construcció sostenible.

Un dels objectius del projecte és la creació d’agendes regionals d’investigació orientada als mercats que cobreix i a la gestió forestal sostenible. Per tal que l’elaboració d’una agenda d’aquestes característiques sigui eficient i realista, cada clúster compta amb almenys un representat de la triple hèlix del desenvolupament científic: empreses i indústries, centres de recerca i administració.

El clúster català està format pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (coordinador a Catalunya) com a entitat de recerca, els clústers Lleida Biotech (iniciativa liderada per la Cambra de Comerç de Lleida) i GEIE Forespir com a representants d’empreses i indústries, i la Direcció General de Medi Natural del DMAH com a administració.

Més informació: www.rokfor.eu